Hirdetés

Megyénkben is van gyógyszerhiány

Országos szinten gyógyszerhiány van, néhány készítmény teljesen eltűnt, míg másokat helyettesítenek, a beszállítók azonban nem mindig tudják kiszolgálni a patikák igényeit. A gyógyszerek hiánya országos szinten kórházakat is érint. Háromszéken is hiányoznak bizonyos orvosságok, viszont a deficit egyelőre nem érinti súlyosan a megyei kórház tevékenységét. Covaci Andrea gyógyszerész elmondta, a gyógyszerhiány időről időre előjön, bizonyos készítmények eltűnnek, megváltozik a nevük, esetleg a beszállítók már nem hoznak belőle, de mindig igyekeznek pótolni a hiányt más gyógyszerekkel. Az utóbbi időben számos orvosság kifogyott a beszállítóknál is, így a maradék készleteiket adják el a gyógyszertárak, illetve helyettesítik a gyógyszereket ugyanazon hatóanyagú, de más készítményekkel. Országos szinten gyógyszerhiány a kórházakat is sújtja, van, ahol súlyos nehézségek adódtak, nem sürgős műtétek maradtak el, mivel nem tudták pótolni a különböző készítményeket.

Ami a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat illeti, András Nagy Róbert igazgató elmondta: kisebb-nagyobb problémahullámok itt is vannak, van, amikor a gyártó késve küldi a forgalmazónak, így nem jut el időben a készítmény a kórházba, viszont a probléma jelenleg nem súlyos. A betegellátást és a műtéteket nem érinti súlyosan a helyzet, a sepsiszentgyörgyi kórházban nem maradtak el sem programált, sem pedig azonnali műtétek a gyógyszerhiány miatt, de a gond itt is érződik.

A jelenség érezhető – mondta a menedzser, előfordul, hogy hiányoznak véralvadásgátló készítmények vagy rezerv antibiotikumok, van, hogy eltűnik egy-egy készítmény, de szerencsére nem okoz jelentős problémát. A megyei kórházban minden páciens megkapja a neki előírt kezelést és gyógyszert is. 

Hirdetés