Hirdetés

Ingyenes szűrés férfiaknak

Bár a prosztatarák az idősebb férfiak betegsége, már 50 éves kor körül ajánlott az éves szűrés – mondják a szakorvosok. Éppen ezért, novemberben ingyenes szűrési kampányt indítanak a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg rendelőjében. Az ingyenes vizsgálatra bárki jelentkezhet, ezt követően pedig bekerül a rendszerbe és évente megismételheti a szűrést. Legutóbb két éve szervezték meg a kampányt, akkor is nagy sikere volt és remélhetőleg idén is sokan jelentkeznek – mondta Dr. Bíró András urológus. 

Mint kifejtette: az adatok aggasztóak, ugyanis tízből egy férfit érint a betegség, ami már csak azért is veszélyes, mert a prosztatarák tünetmentes, amikor jelentkeznek a különböző tünetek, akkor sajnos már túl késő a kezelés elkezdése, ugyanis hamar keletkeznek áttétek. Az orvos elmondta: az időben felismert prosztatarák gyógyítható vagy legalábbis visszaszorítható, a beteg számára így jó minőségű, lényegében tünet- és panaszmentes élet biztosítható. Ez persze csak abban az esetben igaz, ha a prosztatarákos beteg jól megválasztott és időben alkalmazott terápiás beavatkozásban részesül, illetve korai stádiumban ismerik fel a betegséget. 

Az ingyenes szűrést már több alkalommal is megszervezték a megyei kórházban, legutóbb két évvel ezelőtt. Akkor közel kétszáz férfit vizsgáltak meg, és sajnos mintegy tíz százalékuknál észlelték a betegség korai tüneteit. Idén november 14 és 18 között szervezik a szűrést a járóbeteg rendelő urológiai osztályán. A vizsgálat elvégzéséhez csak előjegyzésre van szükség, küldőpapír nem kell. Bejelentkezni a 0736 636 249-es telefonszámon lehet és elsősorban olyan férfiak jelentkezését várják, akik még nem voltak hasonló vizsgálaton, nem szerepelnek a kórház nyilvántartásában. 

Hirdetés