Hirdetés

Kétnapos ünnepségsorozattal készül Csíkszereda

Kétnapos ünnepségsorozattal készül Csíkszereda: a városháza szervezte eseményeken, március 14-én és 15-én megzenésített versek hangzanak el, komolyzenei és színházi produkciókkal, előadásokkal várják az érdeklődőket, főhajtással és koszorúkkal tisztelegnek a forradalom hősei előtt, és a Vár téri központi megemlékezésen több száz gyermek hangján csendülnek fel a jól
ismert forradalmi dalok.

Március 14-én dr. Molnár Attila Gál Sándor és az 1848-as székelyek című előadását délután 5 órától lehet meghallgatni a városháza dísztermében. Este 7 órától a Csíki Moziban Ferenczi György és az Első Pesti Rackák Petőfi Sándor verseire épülő műsort mutatnak be. A Rackajam együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra és a rok’n’roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi Sándor és Gérecz Attila verseivel, éppúgy, mint Jimi Hendrix zenéjével. Petőfi költészete megtanít magyarul, elvezet saját népzenénkhez, és lemarja a sóbiznisz manírjait. Ez a műsor nem küldetés, hanem tiszta életöröm találkozás egy nálunk nagyobb, korszakokon átdübörgő erővel – írják a koncert beharangozójában.

Március 15-én délelőtt 11 órától a Petőfi Sándor Általános Iskolában tartanak megemlékező ünnepséget, majd 12 órától a Petőfi Kávéházban dr. Bodó Julianna Az emlékezet helyei. Ünneplési gyakorlatok március 15-én című előadását lehet meghallgatni. A Csíki Játékszín művészei délután 2 órától a Hunyadi János Kamarateremben Postafiók ’48 címmel tartanak előadást Vladimir Anton rendezésében. „Ahogy a mi internetes bejegyzéseinkből, e-
mailjeinkből, üzeneteinkből, hivatalos leveleinkből is összeállna korszakunk krónikája, az 1848–49-es események alulnézeti képe is megrajzolható levelekből” – vélik az alkotók, akik a korabeli levelek segítségével idézik meg a forradalmi eseményeket.

A Vár téren délután 6 órától kezdődik a megemlékező ünnepség, közreműködik a a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar, a József Attila Általános Iskola, a Petőfi Sándor Általános Iskola és a Nagy István Művészeti Középiskola kórusai, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület és a Gerendely Férfikórus. Este 8 órától Ünnepi hangversen március idusán címmel a Csíki Kamarazenekar tart koncertet a Csíki Moziban. Az est koncertmestere Béres Melinda, karmester Werner Gábor.

Az ünnep megkoronázásaként ezen az esten piros-fehér-zöld színekbe burkolózik a Mikó-vár.

Hirdetés