Hirdetés

Új szabályok a vadkárok utáni kártérítésnél

Számos változás történt a tavaly óta a vadkárok utáni kártérítéseket szabályzó jogszabályokban, amelyeket a gazdáknak tudniuk kell, mielőtt kihajtják az állataikat a legelőkre, vagy rábíznák a pásztorokra. A változások nagyon lényegesek, mert csak az számíthat kártérítésre az esetleges vadkárok után, aki betartja az új előírásokat – mutatott rá Mezei Szabolcs, a gyergyószentmiklósi városháza illetékese. 

A gazdának, mielőtt kiadná esztenára az állatait, szerződést kell kötnie azzal a pásztorral, akinek számba adta a jószágát. Ez a szerződés tartalmazza, hogy a legeltetés időszakában, májustól októberig az illető pásztor gondoskodik az állatokról. Ebben a szerződésben egyedenként, azonosítható módon fel kell sorolni az állatokat a fülszám megjelölésével. Az esztenákat működtető pásztoroknak, amennyiben nem a saját földjükön legeltetnek, szerződést kell kötniük a terület tulajdonosával, és ezt a szerződést iktatniuk kell az adott területen illetékes önkormányzatnál. 

A Gyergyószentmiklóshoz tartozó területeken egyébként a korábbi évek tapasztalata alapján várhatóan 15-20 esztena létesül idén is. 2022-ben Gyergyószentmiklós környékén egyébként 25 vadkárt jegyeztek. 

Hirdetés