Hirdetés

Meg kell „barátkozniuk” a hitelekkel az önkormányzatoknak

Az európai uniós, de más forrásokból származó, beruházásokra szánt pályázati támogatások mind önrészt igényelnek az önkormányzatoktól, amelyhez a hitelfelvétel egyre szükségesebbé válik. Enélkül lemaradnak a versenyben, és vissza nem térő lehetőségek úszhatnak el – hangzott el a székelyföldi önkormányzati vezetők részvételével megtartott csíkszeredai konferencián. 

A Csíki Moziban szervezett pénteki rendezvény témája a fejlesztésekhez szükséges hitelekben rejlő lehetőségek és veszélyek megvitatása volt, amelyről nemcsak önkormányzati vezetők, hanem pénzügyi szakemberek, illetve pénzintézetek képviselői is értekeztek. 

Korodi Attila csíkszeredai polgármester szervezőként és házigazdaként elmondta, hogy a város jelentős költségvetési tartalékokkal rendelkezik, ezek már fogynak, a folyamatban levő európai uniós támogatású beruházások költségeit az áremelkedések megnövelték, csak a vasúti felüljáró újjáépítésére idén 26 millió lejt kell saját költségvetéséből fordítson Csíkszereda. Ugyanakkor az elkövetkező időszakban jelentős önrészt kell a 2021-es évi referenciaárakkal számoló Országos Helyreállítási Terv (PNRR) finanszírozta beruházásokra fordítani, illetve az Anghel Saligny program által biztosított támogatást is bőven ki kell egészíteni a tervezett munkálatok elvégzése érdekében. 

Hirdetés