Hirdetés

Meghaladja a félmillió lejt a vadak által idén okozott károk összértéke

A kártérítési eljárások adatai szerint év eleje óta mintegy 600 ezer lejnyi kárt okoztak a medvék és a farkasok Hargita megyében. Több mint 200 káresetről készült feljegyzés megyeszerte, ezek jó része a háziállat-állományt érintette. Amint arról a Székelyhon érdeklődésére Domokos László József, az ügynökség vezetője beszámolt, a károk többségét medvék okozták. 

Ez 203 esetet jelent a 215-ből, a fennmaradó 12 esetben pedig farkasokhoz köthetők a gazdaságokban keletkezett veszteségek. A károk többsége az állatállományban keletkezett.

A mezőgazdasági károk mértéke egyelőre alacsony, azok ugyanis a tapasztalatok alapján a gabonafélék, főként a takarmányként termesztett silókukorica érése közeledtével kezdenek majd megszaporodni. 

A károsult gazdák idén összesen mintegy 600 000 lej értékben nyújtottak be kártérítési igényt a megyei környezetvédelmi ügynökséghez, az összegnek közel a felét – 251 000 lejt – már meg is kapták a jogosultak, de a hátramaradt összeg megítélésére vonatkozó procedúrák is folyamatban vannak.

Hirdetés