Hirdetés

Csökkentik, de nem oldják meg teljesen a személyzethiányt a kórházakban

Enyhülhet a személyzethiány az egészségügyi, illetve szociális ellátórendszerben, ugyanis a kormány engedélyt ad az alkalmazásokra a két ágazatban. A Székelyhon által megkérdezett szakemberek szerint nem szabadítanak fel annyi betölthető állást, amennyi fedezné a hiányt, továbbá az is, hogy egy, a kabinet által múlt év végén elfogadott törvénnyel eltörölték a megüresedett állások egy részét. Összesen 7603 megüresedett állás betöltését hagyta jóvá a kormány. 

Hargita megyében a kórházak összesen 101 állást hirdethetnek meg, a legtöbbet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház. Itt húsz orvost, 29 asszisztenst és ápolót alkalmazhatnak, a szakszemélyzetet  hattal, a kisegítő személyzetet pedig tizeneggyel bővíthetik. A Székelyudvarhelyi Városi Kórház két orvost és tizenhárom asszisztenst vehet fel, ugyanakkor két szakszemélyzeti, valamint négy kisegítő személyzeti állást is meghirdethet. A Gyergyószentmiklósi Városi Kórház jóváhagyást kapott három orvos és hét asszisztens alkalmazására, a szakszemélyzetet eggyel, a kisegítő személyzetet pedig hárommal bővíthetik.

Kovászna megyében az önkormányzati alárendeltségben működő intézmények közül csak a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság kapott jóváhagyást alkalmazásokra, összesen tíz fővel bővíthetik a személyzetet. 

A Maros Megyei Klinikai Kórház 25-tel bővítheti alkalmazottai számát, többségük asszisztensi állás, de három orvosi állás is van köztük. A Maros Megyei Sürgősségi Kórház 270 állás meghirdetésére kapott jóváhagyást, része ennek 108 főorvosi, szakorvosi, illetve néhány esetben rezidens orvosi állás is. Személyzetbővítést végezhetnek ugyanakkor a Marosvásárhelyi Szív-érrendszeri és Transzplantációs Intézetben is, ott 23 állást hirdethetnek meg.

Hirdetés