Hirdetés

A tavalyi vadkároknak több mint a fele még kifizetésre vár

Meghaladja az 1,2 millió lejt azoknak a vadkároknak az értéke, amelyet még nem kaptak meg kártérítésként a környezetvédelmi minisztériumtól a Hargita megyei károsultak. Ez az összeg ugyanakkor több mint a felét teszi ki a 2023-ban feljegyzett összes vadkár értékének. 

Lassabban haladt az elmúlt hónapokban a károk megtérítése, mint az azt megelőző időszakban, de ennek oka lehet az is, hogy az utolsó negyedévben megugrott az ilyen jellegű veszteségek száma.

Értéküket tekintve a károknak több mint a harmadát október közepe után jegyezték, ugyanis a vadak által okozott terméskárok az őszi időszakban történnek. Tavaly 538 vadkárról kapott bejelentést a megyei környezetvédelmi ügynökség, ez megegyezik a 2022-es vadkárok számával

A múlt évi károk közül 505-öt medvék, 33-at pedig farkasok okoztak. Megoszlásukat tekintve a háziállat-állományban keletkezett veszteségek voltak a gyakoribbak, a medvék által a mezőgazdasági terményekben tett károk száma kisebb ugyan, de a kárértéket tekintve azok a jelentősebbek. 

Hirdetés