Hirdetés

Ortodox temető épül Csíkszereda határában, engedély nélkül

Huszonnyolc sírkeresztet állítottak fel Csíkszereda nyugati határában, a 61. hegyivadász dandár kaszárnyái közelében elkertelt telken. A betonfejfákon nevek és születési időpontok szerepelnek. Az ingatlan az ortodox egyház tulajdonában van. 

Eugen Teodor Bijec lelkész, a Hargita és Kovászna megyei ortodox érsekség részéről a Székelyhonnak megerősítette, hogy a szóban forgó terület az övék, és valóban temetőt hoznak létre, mintegy húsz sírhelyet és egy ravatalozót szándékoznak emelni.

Az ortodox egyház 2023 októberében igényelt urbanisztikai bizonylatot temető létrehozása céljából – mondta el Bors Béla. Csíkszereda alpolgármestere elmondta, a polgármesteri hivatal ezzel kapcsolatosan jelezte, hogy az engedélyezés övezeti rendezési tervhez kötött (PUZ), előbb azt kell elkészíttetni. 

A mégis zajló építkezésről kapott bejelentések kapcsán azt mondta, a városháza következő lépése az, hogy a főépítész és kollégái a helyszínen megállapítják a szabálytalanságot, éspedig, hogy engedély nélkül folyik az építkezés, majd jegyzőkönyvet állítanak ki, és elrendelik a munkálatok leállítását. 

Hirdetés