Hirdetés

Gazdag programkínálat a forradalom és szabadságharc emléknapjára

Az igazi ünnep az, ha együtt vagyunk! Győzzenek a magyarok! – ezekkel a gondolatokkal hívnak a március 15-i megemlékező ünnepségekre Csíkszeredában. 

A Hargitai megyeszékhelyen már kedden elkezdődött az ünnepre való hangolódás a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadásaival. Csütörtökön pedig a Csíki Kamarazenekar ünnepi hangversenyét tartották.

Ma délelőtt 11 órakor a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán lévő Petőfi-szobornál emlékeznek meg a szabadságharc eseményeiről. A köztéri ünnepség 16.30-kor kezdődik a Gál Sándor-szobornál. A koszorúk elhelyezése után a Csíkszentsimoni Ifjúsági Koncert Fúvószenekar és a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület tagjainak vezetésével a résztvevők a Nagy István Művészeti Középiskolához vonulnak, ahol a megemlékezés részeként leleplezik azt az emléktáblát, amelynek központi eleme a Kossuth Lajos portréját ábrázoló bronz dombormű. A rendezvénysorozat központi eseménye, a Vár téri megemlékezés 18 órától kezdődik. 

15 órakor a Nyergestetőn is ünnepélyes keretek között emlékeznek meg a magyar szabadságharc hőseiről. 

A nemzeti ünnep alkalmából hagyományossá vált rendezvényt tartanak a Madarasi Hargitán, 18.45-kor tábortüzet és fáklyákat gyújtanak, 19 órakor ünnepi beszédekre kerül sor, és 19.35-kor megkezdődik a fáklyás sízés hegyimentők vezetésével a Kicsi Súgó–Súgó–Csillagösvény útvonalon.

Hirdetés