Hirdetés

Nem fűznek nagy reményeket a gyerekek oltásához

Elkezdődött az 5-12 év közötti gyerekek koronavírus elleni oltása is, de az orvosok nem fűznek nagy reményeket ahhoz, hogy a szülők be fogják oltatni gyerekeiket.  A gyerekek oltását is ugyanúgy kell programálni, mint a felnőttekét, a Ro-Vaccinare oldalon a P_PED címke alatt lehet időpontot foglalni bármelyik oltóközpontba. Kovászna megyében minden városban működik központ, ahol a gyerekorvosok beoltják a kicsiket. Jelenleg Sepsiszentgyörgyön 4861 szabad hely van gyerekek számára, Kézdivásárhelyen 476, Kovásznán 478, Baróton pedig 544. 

Dr. Roșu Mátyás, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház orvosigazgatója kérésünkre elmondta: fontos lenne a gyerekek beoltása, de vannak kétségei. Nem valószínű, hogy több gyereket oltanak be, mint felnőttet, hiszen a felnőtteket sem sikerült maradéktalanul meggyőzni, megyénkben nagyon alacsony az oltakozási kedv, így csak remélni lehet, hogy a szülők jobb belátásra térnek és oltást kérnek gyerekeiknek – mondta.

Dr. Fejér Szilárd kutató szintén  javasolja a gyerekek beoltását, hiszen nagyon fontos számos szempontból is ennek a korosztálynak is a beoltása. Mint mondta, csak meg kell nézni a nyugati adatokat, ahol most ismét növekednek az esetszámok: a 14 év alatti korosztály a járvány fő mozgatórugója, tehát azok a gyerekek, akik nincsenek beoltva. Ez direkt áttevődik a fogékony beoltatlan felnőtt populációra, amivel majd ismét növekszik a nyomás a kórházakon és ismét meglódulnak a halálozási számok – magyarázta a kutató. 

Hirdetés