Hirdetés

Hasznos adomány a kórháznak

Egy, a neurológiai diagnosztikában használt EEG Holter készüléket adományozott a  Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórháznak a Máltai Szeretetszolgálat, az ajándékot Puskás Bálint, a szervezet tiszteletbeli elnöke adta át szerdán.

Az EEG Holter elengedhetetlen mérőeszköz az epilepszia korai kimutatásában és jelenleg Sepsiszentgyörgy mellett csak Bukarestben és Temesváron található. A készülék értéke 20 ezer euró, a gyűjtőkampány már tavaly ősszel elindult – mondta Puskás Bálint, hozzátéve, hogy a Máltai Szeretetszolgálat mindig kiemelt figyelmet fordított a gyerekekre. 

Az újonnan beüzemelt géppel hosszabb ideig, akár 48 órán keresztül is mérhető az idegsejtek elektromos aktivitása, melynek segítségével kiskorúaknál pontosabban kimutathatók az epilepsziás tünetek – mondta dr. Ioana Dumitru, a gyermekneurológiai osztály vezető szakorvosa. Hozzátette: ez egy rendkívül fontos lépés a kórház számára, hiszen csecsemőknél például az alvás alatti EEG megfigyelés elengedhetetlen az epilepszia korai diagnosztizálásához.

Ezenkívül, a digitális eszköz lehetőséget nyújt a kórházi környezetben nehézségekkel küzdő gyermekek, illetve az autista gyerekek vizsgálására, ugyanis a készülék mozgatható, otthoni használatra is alkalmas.

A Holter EGG készüléket kortól függetlenül lehet használni, csecsemőknél a vizsgálat ingyenes.  Jelenleg, közel 300 epilepsziás gyereket tartanak nyilván a megyei kórházban, havonta átlagosan 5-6 új esetet regisztrálnak.  

Hirdetés