Hirdetés

Sepsiszentgyörgyön azonosították az első indiai variánst az országban

Kovászna megyében azonosították elsőként az új, indiai variánssal fertőzött személyt – közölte Dr. Fejér Szilárd. A páciens külföldi állampolgár, aki nemrég érkezett az országba Indiából. 

A Pro-Vitam Diagnosztikai és Kutatóközpont Romániában elsőként azonosított szekvenálással indiai variánssal fertőzött személyt. A páciens tipikus koronavírusos tünetek miatt jelentkezett tesztelésre egy szomszédos megyéből, és a PCR eredmény alapján kizárták az országban domináns brit variáns jelenlétét. A páciens, külföldi állampolgár, több mint egy hónapja jött az országba Indiából, ezért nem zárható ki a szűkebb közösségében történt itthoni fertőzés – mondta Fejér Szilárd. 

Miután felmerült a gyanú, részletes epidemiológiai vizsgálatot kértek az illetékes megyei közegészségügyi hatóságtól, és a nemrég beszerzett szekvenátort használva igazolták a gyanút.

A laborban végzett minta a B.1.617.2 csoportba tartozik. Még nem tudni, hogy a fertőzőképessége nagyobb-e, mint a mostani variánsoknak, de mivel két-három olyan mutációt is tartalmaz a tüskefehérjén, amelyek alapvetően befolyásolhatják a vírus bejutását a sejtekbe, és egy alvariáns esetén a fertőzésen átesett betegek vagy beoltott személyek immunválaszának lehetséges kikerülését, ezért a terjedésének monitorozása nagyon fontos – figyelmeztet a kutató. 

A kapott szekvenciát feltöltik a  WHO által létrehozott és működtetett GISAID adatbázisba. 

Hirdetés