Hirdetés

Egymás közt sem beszélhetnek magyarul a Profi alkalmazottai Sepsiszentgyörgyön

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentést tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz és panaszt nyújtott be a romániai Profi üzletlánchoz a Sepsiszentgyörgyön található egységének üzletvezetője ellen, aki megtiltja a magyar alkalmazottaknak, hogy anyanyelvükön beszéljenek egymással és a vásárlókkal.

– Megdöbbentőnek és felháborítónak tartom, hogy nyelvi jogokat és etnikai méltóságot sértő munkahelyi zaklatás tapasztalható Sepsiszentgyörgyön, egy magyar többségű városban. Több bejelentés érkezett a jogvédelmi szolgálathoz az eset kapcsán, ugyanis februártól, a román nyelvű üzletvezető kihelyezése óta hét alkalmazott adta be a felmondását annak diszkriminatív magatartása miatt. Az ügyben egy volt alkalmazott tette meg az első lépéseket, majd hozzá csatlakoztak páran az üzletben jelenleg is dolgozók közül – részletezte Benkő Erika.

A nacionalista üzletvezető már munkakezdése első napján megtiltotta a magyar alkalmazottaknak, hogy anyanyelvükön beszéljenek egymással és a vásárlókkal. Folyamatosan azt hangoztatja, hogy Romániában élnek, ezért beszéljenek románul.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a sikeres üzletpolitika alapja, hogy a vásárlókat anyanyelvükön szolgálják ki és az alkalmazottakat ne korlátozzák az anyanyelvhasználatban. Az ilyen esetek megakadályozása érdekében egy olyan reális nyelvpolitika kidolgozását szorgalmazza a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat, amely elejét veszi az ilyen eseteknek.

Hirdetés