Hirdetés

Nagy tervek a régi dohánygyár épületével

Mint arról már beszámoltunk, átvenné a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a felszámolás alatt álló Galaxy Tobaccótól a dohánygyárat, miután a művelődési minisztérium és a megyei tanács lemondott elővásárlási jogáról.

A gyár jelenlegi helyzetéről, a jövőbeli tervekről tartott gyárlátogatással egybekötött sajtóértekezletet Antal Árpád polgármester, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és Vargha Fruzsina alpolgármester. 

A tervek ismertetése előtt a sajtó munkatársait beengedték az egykori cigarettagyár épületébe, ahol jelenleg is megvannak azok a gépsorok, amelyekkel régen cigarettát gyártottak, köztük olyanok is, amelyeket csak teszteltek, de soha nem használtak. Ezeket a gépeket az ipari parkban létesített modern dohánygyár vásárolja fel, ahol korszerű üzemet hoznának létre. 

Az épületegyüttes, melléképületek és az udvar az önkormányzathoz kerül, a három hektáras területre pedig számos elképzelés van a jövőre nézve. Antal Árpád elmondta: a gyár 1907-ben nyílt meg, kezdetben 80 munkás később 1200 ember dolgozott ott. 2010-ben zárták be végleg, most pedig új funkciót kap. 

A tervek szerint egy tudományos játszóházat alakítanak ki benne, ahol multifunkcionális terek, sportlétesítmények, játszóházak, tanuló-kuckók lesznek. Ugyanakkor közmeghallgatást is kiírnak, felmérik a fiatalok igényeit, hogy mi minden legyen még az épületben. 

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes elmondta, fontos az ipari műemlék épületek felújítása, hiszen ezek évszázadokon át meghatározták a közösség életét és most új szerepet kaphatnak. Gratulált a városvezetésnek, amiért elindították a megvásárlási folyamtot, mint mondta ez nagy erőfeszítés volt, de, akinek víziója van a jövőre nézve, az végre is tudja hajtani annak érdekében, hogy közösségi tér legyen az egykori gyárépület.

Vargha Fruzsina alpolgármester műemlékvédelmi szakemberként elmondta: értékes épületegyüttesről van szó, amelyet a jövőben az egész város, a fiatalok használhatnak. Hozzátette: sok külföldön élő sepsiszentgyörgyinek van jó ötlete, de eddig nem volt megfelelő terület ezek megvalósítására. Ez az épület ezt a célt szolgálja a jövőben. 

Az elővásárlási jog birtokosaként a város a felajánlott legalacsonyabb összegért, 4,9 millió euróért kaphatja meg az ingatlant. 

Hirdetés