Hirdetés

Nagy az egészségügyi egyenlőtlenség Kovászna megyében is

Az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentése érdekében indított kampányt az egészségügyi minisztérium, melyhez a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság is csatlakozott.

A sérülékeny csoportba tartozók hátrányos helyzetben vannak nemcsak szociális, de egészségügyi szempontból is. Ezt csökkentenék a jövőben. A sérülékeny csoporthoz olyan személyek tartoznak, akiknek az alapvető szükségletek kielégítése is korlátokba ütközik, hiányosak a lakhatási körülményeik, a gyerekek nem járnak iskolába, nem férnek hozzá ivóvízhez, elektoroms áramhoz, fűtéshez, ezek a dolgok pedig jelentősen befolyásolják egészségi állapotukat. 

Az Országos Közegészségügyi Intézet szakemberei 28 megyében végeztek kutatást, amelyben a hátrányos helyzetű lakosság igényeit és egészségügyi kockázatait mérték fel. A felmérésbe 1645 hátrányos helyzetű személyt vontak be, az eredmény pedig elkeserítő. A megkérdezettek közül a nők 72 százaléka és a férfiak 53,5 százaléka nem dolgozik és a családok 40 százaléka havi 500 lejnél kevesebb összegből él. 59% -uk jónak és nagyon jónak vallja egészségét, szemben az általános lakosság 70,9% -ával, 31% -uk pedig azt állítja, hogy krónikus betegségben szenved, szemben az általános lakosság 19,5% -ával.

Az oktatással kapcsolatos eredmények még elkeserítőbbek: a férfiak 6,3 százaléka, míg a nők 14 százaléka semmilyen oktatási formában nem részesült. A lakhatási körülmények is szűkösek: 41,8 százalék nem a szabványoknak megfelelő lakásban él, többen barakkokban vagy raktárakban élnek, illetve 20 százalék esetében egy háztartásban több mint hét személy él együtt. 

Ami a víz- és áramellátást illeti, 40 százaléknak nincs megfelelő hozzáférése az ivózvízhez és 82 százaléknak pedig az elektromos áram sincs bekötve a lakásába. 

Hirdetés