Hirdetés

Gazdasági lehetőségeket ismertetett Borbély László Sepsiszentgyörgyön

A fenntartható gazdaság és életmód a jövő kulcsa. Ennek a megvalósítását fogalmazta meg és dolgozta ki 17 célkitűzésben a kormány fenntartható fejlődésért felelős főosztálya. Az Agenda-2030-ban rejlő gazdasági, környezeti és szociális lehetőségeket ismertette Borbély László államtanácsos Sepsiszentgyörgyön.

A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében megtartott rétegtalálkozón Kovászna megyei vállalkozók, közintézmények vezetői és civil szervezetek képviselői vettek részt. Kovászna megye egyik első uniós nagyprojektje, az uniós pályázatból kialakított integrált hulladékgazdálkodási rendszere is ezt az elvet erősíti. Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely például a 30 százalék feletti szelektív hulladékgyűjtési arányával országos szinten az első helyen áll, ez is bizonyítja a rendszer hatékonyságát. A megyei tanács támogatásával ugyanakkor olyan start-up vállalkozások indultak, amelyek jellemzője a társadalmi felelősségvállalás, a közösség segítése. 

Borbély László, a kormány Fenntartható Fejlődés Főosztályának vezetője szerint Háromszék példaértékű tevékenységet folytat, ami a fenntartható fejlődést illeti. Ennek az egyik alapeleme, hogy csapatban, kisebb-nagyobb közösségben kell gondolkodni. A Fenntartható Fejlődés Főosztálya a katalizátor szerepét tölti be, ernyőszervezetként működik, mely a helyi önkormányzatok és civilszervezetek igényeire is választ ad.  

Borbély megemlítette, hogy készül egy olyan fenntartható fejlődési útmutató is, amely kifejezetten az önkormányzatok stratégiáinak a megtervezését segíti elő. Elmondta, hogy a 17 fenntarthatósági célkitűzés közül valamennyi fontos, de szerinte az egészség és az oktatás a legfontosabbak. 

Hirdetés