Hirdetés

Május 25-ig ajánlhatjuk fel jövedelemadónk 3,5 százalékát

Május 25-ig ajánlhatjuk fel a személyi jövedelemadónk 3,5 százalékát civil szervezeteknek, egyházaknak vagy diákoknak ösztöndíjként, aki nem él ezzel a lehetőséggel, az államkasszában hagyja a jótékony célokra felajánlható összeget.

A felajánláshoz szükséges 230-as formanyomtatványt az adóhatóság honlapjáról lehet letölteni, de a civil szervezetek is segítenek.

Az űrlapot a személyes adatainkkal kell kitölteni, majd következik a kedvezményezett szervezet, alapítvány adószáma, bankszámlaszáma és a hivatalos megnevezése. A kitöltött nyomtatványt postai úton, tértivevényes ajánlott küldeményként lehet beküldeni az adóhivatalnak, vagy személyesen be lehet nyújtani a területi kirendeltségeknél, aki pedig rendelkezik elektronikus aláírással online is beküldheti az adóhivatalnak.

Az államkincstárnak a felajánlástól számított 90 napon belül át kell utalnia az összeget a kedvezményezettnek.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-járvány alatt igényelt állami támogatásokból származó jövedelem után adózni kell ugyan, de ebből nem lehet felajánlani a 3,5 százalékot, tehát ha egy alkalmazott kényszerszabadságon volt, arra az időszakra kapott fizetéséből nem irányítanak át pénzt a civil szervezeteknek. Az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy még mindig igen kevesen élünk ezzel a lehetőséggel, tavaly például a begyűjtött jövedelemadó kevesebb, mint egy százaléka jutott el valamilyen egyesülethez, alapítványhoz.

Hirdetés