Hirdetés

Megéri pályázni

A gazdatámogatásokat, az aktuális és várható pályázati kiírásokat ismertette, a sertéspestis és a madárinfluenza okozta gondokról tájékozódott, Kovászna megyei látogatásán Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági államtitkár. 

Barabási Antal Szabolcs elsősorban a mezőgazdasági ágazatban júniusban megnyíló pályázati lehetőségekről beszélt: a kritériumrendszer már rögzítve van és ez valószínűsíthetően nem is fog változni. Az államtitkár elmondta: jelen helyzetben igencsak komoly lehetőségek állnak a gazdák előtt, egyénileg 70 százalékos támogatásban tudnak részesülni, azonban szövetkezeti formában a támogatás mértéke 90 százalékra emelkedhet. A 2021-2022-es periódusra hatalmas összegek állnak a gazdák rendelkezésére, ezt ki is kell használni. 

Könczei Csaba parlamenti képviselő hangsúlyozta: a legfontosabb pályázatok ebben a ciklusban a fiatal gazdák vidéki megtelepedését célzó kiírások, amelynek a kerete 100 millió euró, illetve érdemes szem előtt tartani a gazdaságokba történő konkrét beruházásokat, fejlesztéseket célzó kiírásokat is. 

A mezőgazdaságot érintő kérdések persze továbbra is kulcsfontosságúak: Barabási Antal Szabolcs ígéretet tett arra, hogy júniusban újra ellátogat Háromszékre és találkozik a gazdákkal, hiszen az agráriumra nemcsak azok támaszkodnak, akik ebből élnek direkt módon, hanem Székelyföld gazdaságának is komoly tartópillére. 

Hirdetés