Hirdetés

A csíkszeredai lakosokon kívül mintegy 22 ezer személy vehet részt idén a csíksomlyói pünkösdi zarándoklaton

A csíkszeredai lakosokon kívül mintegy 22 ezer személy vehet részt idén a csíksomlyói pünkösdi zarándoklaton – közölte a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye. Kovács Gergely érsek körlevele szerint 22 110 távolról érkező zarándok vehet részt a búcsún. Valamennyien kitűzőt kell, hogy viseljenek, amelyet a plébániákon keresztül szerezhetnek meg. A csíkszeredaiak számára további 15 ezer kitűzőt készítenek, őket azonban a lakcímüket igazoló személyi igazolvány felmutatásával kitűző nélkül is felengedik a csíksomlyói hegynyeregbe.

Amint az érsek közölte: idén nem lesz lehetőség az autóbuszos zarándoklatra, s be kell tartani a szájmaszk viselésére és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

A legnagyobb keretszámok a székelyföldi főesperesi hivatalok mellett szerepelnek. A lista szerint 5400 alcsíki, 6600 felcsíki, 2000 Székelyudvarhely környéki, 1500 gyergyói, szintén 1500 kézdi és orbaiszéki hívő vehet részt a zarándoklaton. A kolozs-dobokai főesperesség 210 helyet kapott, a temesvári, nagyváradi és szatmári egyházmegyék ötszáz-ötszáz képviselővel, a moldvai csángók 450-el lehetnek jelen a pünkösdszombati búcsús nagymisén.

A körlevél nem tér ki arra, hogy más országokból érkező zarándokok vagy más vallásfelekezethez tartozók hogyan vehetnek részt a búcsún.

Hirdetés