Hirdetés

Módosult az országok járványügyi besorolása, vörös zónából csak az oltottság mentesít a karantén alól

Az eddigi zöld és sárga mellett bevezették a vörös besorolást is, az innen Romániába beutazók csak abban az esetben nem kötelesek karanténba vonulni, ha beoltatták magukat koronavírus ellen. A kormány által közzétett lista értelmében a vörös zónába 32 ország tartozik, többek között Belgium, Franciaország, Horvátország, Ciprus, Hollandia, Svédország, Szerbia, Szlovénia és Törökország.

A sárga zónába tartozó országokból beutazó személyek ugyancsak karanténkötelesek, kivéve, ha beoltottak, valamint ha 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon. A sárga zónába 37 országot soroltak, köztük Magyarországot, Németországot, Montenegrót, Ausztriát, Svájcot, Dániát, Spanyolországot, az Amerikai Egyesült Államokat, Lengyelországot és Bulgáriát. Aki a zöld zónából érkezik az országba, turistaként, nincs szüksége semmire – jelentette ki Florin Cîţu kormányfő.

Raed Arafat államtitkár ismertetése szerint azért tértek át a Romániában is alkalmazott színkódos járványügyi besorolásra, hogy ne kerüljenek szigorúbb megítélés alá azok az országok, amelyek csak kissé fertőzöttebbek Romániánál.

Hirdetés