Hirdetés

Késik az oltási igazolásokat kölcsönösen elismerő magyar–román megállapodás

Késik az oltási igazolásokat kölcsönösen elismerő magyar–román megállapodás, így továbbra is akadályokba ütközik a két ország közötti átjárás – tájékoztat a Krónika.

Nem fogadják el a román határőrök a Romániába belépni kívánó magyar állampolgároktól az úgynevezett védettségi igazolványt, azaz azt a plasztikkártyát, amely azt hivatott igazolni, hogy annak tulajdonosa legalább egy védőoltást kapott a koronavírus ellen Magyarországon, vagy az utóbbi három hónapon belül átesett a fertőzésen.

Románia az általa sárga besorolással minősített államokból érkezők esetében csak akkor alkalmazza a 14 napos karantén alóli felmentést, ha a belépni szándékozók megkapták mindkét adag oltást, és a második dózis után eltelt legalább tíz nap, vagy ha 72 órásnál nem régebbi negatív RT-PCR-tesztet mutatnak fel a határon. A Romániában oltást kapott személyek számára az oltóhelyeken kiállított igazolás karanténmentes belépést biztosít az országba, a második oltástól számított tizedik napot követően.

Közben – elvileg – zajlanak egy magyar–román államközi megállapodás előkészületei, amelyek szerint a két ország kölcsönösen elismeri egymás oltási igazolványait. Ez lényegesen megkönnyítené a Magyarországra való belépést, hiszen jelenleg a magyar hatóságok nem fogadják el a romániai oltási igazolásokat a határ átlépésekor.

Hirdetés