Hirdetés

Péntektől azoknak a magyar állampolgároknak is jár a védettségi igazolvány, akiket nem az anyaországban oltottak be

Péntektől magyarországi védettségi igazolványt igényelhetnek azok a magyar állampolgárok is, akiket nem az anyaországban oltottak be – tájékoztatott szerdán este Facebook-oldalán a Nemzetpolitikai Államtitkárság.

A külföldön immunizált magyar állampolgárok karanténmentesen utazhatnak be Magyarországra a plasztikkártya igénylése céljából, amelyet ugyanakkor ügyfélkapun keresztül, azaz online is meg lehet tenni.

Mint ismeretes, a védettségi igazolvány birtokosa – azon túl, hogy szabadon beutazhat Magyarországra – számos előnyt élvez az anyaországban, a budapesti kormány ugyanis több szolgáltatást is annak bemutatásához kötött.

A jelenlegi járványhelyzetben az ügyintézés előzetes időpontfoglalással történik, de a www.kormanyablak.hu internetes oldalon olvasható leírás szerint időpontfoglalás nélkül is lehetséges a védettségi igazolvánnyal és az azzal összefüggő személyi okmányokkal, valamint az ügyfélkapu létesítésével kapcsolatos ügyintézés.

A www.ugyfelkapu.magyarorszag.hu oldalon olvasható tájékoztató szerint ügyfélkapu létesítését bármely természetes személy kezdeményezheti személyesen a regisztrációs szervnél, vagy elektronikusan, amennyiben 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvánnyal rendelkezik. A regisztrációhoz meg kell adnia szabadon választott egyedi felhasználói nevét és elektronikus levélcímét (e-mail cím), mivel erre a címre kapja meg az első belépéshez szükséges egyszer használatos kódját.

A védettségi igazolványt a hatóság díjmentesen, a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül állítja ki.

Hirdetés