Hirdetés

Újabb rendkívüli műtétet hajtottak végre

Újabb rendkívüli műtétet hajtottak végre a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban, ezúttal egy újszülött babán. Az életmentő eljárás keretében teljes vércserére volt szükség a babánál.

A neonatológia osztályon végzett eljárásra  azért volt szükség, mert a baba vére nem volt RH-kompatibilis az anyáéval. Az úgynevezett exsanguinotranszfúziós eljárást dr. Gyulai Gabriella, újszülött és gyermekgyógyász, a neonatológia osztály vezetője és dr. Ivácson Lilla újszülöttgyógyász főorvosok hajtották végre. A csecsemő már jól van és hamarosan kiengedik. Az orvosok megköszönték a lakosságnak, hogy a kórház felhívásnak eleget téve szép számmal jelentkeztek véradásra, ugyanis az újszülöttek esetében nem használhatnak 5 napnál régebbi vért vagy vérkészítményt.

A beavatkozás során lépésről lépésre haladtak, először eltávolítottak a baba testéből 10 ml vért ugyanennyit juttattak be, ismételve az eljárást addig amíg a teljes vérmennyiséget kicserélték. A vércseréhez vörösvértesteket és vérplazmát használnak, minden 100 ml cserélt vérnél felmérik a sav-bázis egyensúlyt, a kalcium szintet, ellenőrzik a vérnyomást, a légzésszámot, a testhőmérsékletet, a vércukor, a hematokrit és trombocita szintet. Ennek a kisbabának háromszor adtak vért.

Az orvosok kiemelték: ehhez hasonló esetek elég ritkán fordulnak elő, legutóbb három éve, egy kovásznai kislányon végezték el hasonló beavatkozást.

Hirdetés