Hirdetés

Egyre többen híznak el

Május 22-én volt az elhízás elleni nap Európában, így az egészséges táplálkozás és mozgás jelentőségére hívják fel a figyelmet az orvosok, edzők, és pszichológusok egyaránt. Háromszéken szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg a legtöbb beteg, aminek egyik oka az elhízás. A téma egyre több szakembert foglalkoztat, hiszen az elhízás nemcsak a felnőtteket, de a gyerekeket is nagy számban érinti. Az Egészségügyi Világszervezet statisztikáiból kitűnik, hogy az EU tagállamaiban számos megbetegedés és elhalálozás kiváltó oka: a 2-es típusú cukorbetegségek 80%-a, a szívproblémák 35%-a, valamint a magas vérnyomás 55%-a tudható be a kóros elhízás következményének.

Országukban is meglehetősen nagy az arány, a lakosság közel 30%-a küzd a túlsúllyal és az ebből származó egészségügyi problémákkal. Kimutatások szerint bizonyos daganatos megbetegedések kialakulása a túlzott cukor és zsíros ételfogyasztáshoz is köthető – tájékoztatott a Dr. Fogolyán Megyei Kristóf Kórház. 

Ami Háromszéket illeti, itt is jelentős a túlsúllyal élő felnőttek és gyermekek száma, bár a számadatok csökkenést mutatnak az elmúlt években. A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adataiból kiderül, szív- és érrendszeri betegségben halt meg a legtöbb személy az elmúlt években, az elhunyt személyek 64 százaléka szívproblémákkal küzdött. Tavaly  Az előző években (2016-2018-as statisztikák szerint) közel 1500 személy hunyt el ugyanezen okokból. Az orvosi rendelők jegyzik az elhízott személyek számát is, 2016-ban 301 gyermek és 3843 felnőtt jelent meg a nyilvántartásban, 2018-ban 432 gyermek és 3902 felnőtt. Az utolsó, 2019-ben jegyzett adatok szerint, összesen 4806 kórosan elhízott személy szerepelt az orvosok nyilvántartásában. Ez a megye lakosságának mintegy 2,42 százaléka.

Hirdetés