Hirdetés

Több-kevesebb sikerrel zajlik a dohányzásellenes kampány

Évről évre felhívják a figyelmet május 31-én a Dohánymentes Világnapon az aktív és passzív dohányzás veszélyeire, több kevesebb sikerrel. A világjárvány miatt idén külön kampányt is indítottak, hogy segítsék azokat, akik leszoknának. 

A statisztikák egyébként egyáltalán nem jók: az Euro-Egészségügyi Világszervezet Régiójában 650 000 személy hal meg évente a dohányhoz társuló betegségek miatt, amelyből 79 000 személy a passzív dohányzás miatt. 

A Román Pneumológiai Társaság szerint megközelítőleg a tüdőrákban szenvedő betegek 85%-a dohányos, évente pedig 42.000 elhalálozás köszönhető a dohányzásnak. A dohányzás több személyt öl meg, mint az alkohol, a közlekedési balesetek, kábítószerek, elhízás, öngyilkossági kísérletek együttvéve – írják.

Kovászna megyében csökkent az össz-rákos esetek száma, de továbbra is a tüdőrák a leggyakoribb megbetegedés – közölte a közegészségügyi hatóság. Adataik szerint, míg 2014-ben 709 új esetet diagnosztizáltak, 2019-ben  összesen 655-öt. Háromszéken a rákos megbetegedések között első helyen a tüdőrák áll, 2019-ben 93 új esetet vettek nyilvántartásba, ezt követi a végbélrák 87 új esettel, harmadik helyen pedig a mellrákos elváltozások állnak, 67 esettel.

A dohányzásellenes kampány része egyébként, hogy nemrég életbe lépett a mentolos cigarettákra vonatkozó tilalom az Európai Unióban, amelynek célja annak megakadályozása, hogy a fiatalok rászokjanak a dohányzásra. Az Európai Bizottság adatai szerint az unió lakosságának 26 százaléka dohányzik, és ez az arány 29 százalék a 15–24 éves korcsoportban.

Hirdetés