Hirdetés

A tanulók is kiértékelhetik tanáraik munkáját

Ezentúl a diákok is kiértékelhetik tanáraik munkáját, az erre vonatkozó miniszteri rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben, így szerdától már életbe is lépett. Ezzel a tanulóknak is megadják az esélyt, hogy pontozzák oktatóik munkáját 16 témában egy 1-től 5-ig terjedő skálán, már a jelenlegi félév végétől.

A kezdeményezés lényege az oktatási folyamat javítása lenne. A visszajelzésre szolgáló kérdések között szerepel, hogy a tanár érthetően magyarázza-e el a tananyagot, továbbá mennyire érdekesek az osztályban kapott feladatok, mennyire fordul bátorítóan a diákok felé, ösztönzi-e a tanulók közti versengést, biztonságban érzi-e magát a diák az órája közben, vagy a tanár tiszteletben tartja-e a diákokat.

A kiértékelők kitöltése névtelenül történik a félévek végén, és az osztályfőnökök szervezik, digitálisan vagy kézzel írva is kitölthetők. A tanárok csak az általános jelentéshez férnek hozzá, és a következő félév elején a tanár minden osztályban megbeszéli a tanulókkal az elemzés eredményeit, hogy megértse és javítson a tanulók által jelzett problémákon.

Tilos szelektíven, csak bizonyos tanárokról kiértékelőt kérni, ugyanakkor a módszertan azt is leszögezi, hogy tilos korlátozásokat bevezetni vagy büntetni a diákokat a kifejezett véleményük miatt mind a visszajelzési folyamat során, mind pedig a félévi visszajelzést követően.

Hirdetés