Hirdetés

Kampány a rákbetegek gondozása érdekében

A rákbetegek gondozása érdekében indít kampányt a Kovászna Megyei Közegészségügy, mivel az elmúlt másfél év egészségügyi állapota súlyosan befolyásolta a rákos betegek helyzetét.

A kampány témája az egészségvédelem és a rákos betegek különleges gondozása.  A szív és érrendszeri megbetegedések mellett, a rák az egyik fő elhalálozási ok Romániában. Az onkológiai rendelőkben a 2010-2019 évek közötti időszakban észlelt új rákos esetek száma 59 034-ről 59 606-re nőtt, a rák előfordulási gyakorisága ugyanebben az időszakban szintén jelentősen változott. Ez a szám tavaly tovább nőtt majdnem duplájára, 98 886 új esetet jegyeztek az országban és 54 486 elhalálozás történt.

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint 2020-ban 2,7 millió új rákos megbetegedést igazoltak világszerte, és 1,3 millió elhalálozás történt. A rákbetegségek előfordulásának előrejelzése 2025-ig  folyamatos növekedési irányzatot mutatja, ami nagyobb figyelmet igényel a betegség szűrések útján történő megelőzésére – áll a közegészségügy közleményében.  Ugyanakkor, a Covid19 megjelenése felerősítette a rák diagnózisának és kezelésének problémáját azáltal, hogy befolyásolta a mobilitás és az elhalálozás arányát. Éppen ezért indítottak kampányt, melyben kiemelik, hogy a rák kockázatot jelent COVID-19 súlyos formája esetén. 

A kampány célja: az onkológiai betegségekben szenvedő személyek figyelmének felhívása a járvány keretében való fokozott sérülékenységükkel kapcsolatban.

Hirdetés