Hirdetés

Háromszéken is tüntettek

Hétfőn délben tüntettek Sepsiszentgyörgy főterén, a Kovászna megyei kormányhivatal előtt, valamint Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Baróton és Bodzaforduló központjában és kérték az emberi élet és a javak védelmének biztosítását azokban a megyékben, ahol az elszaporodott medveállomány veszélyezteti a lakott területeket. Mint mondták, Romániában öt éve nincs medveállományt szabályozó vadgazdálkodás, még a beavatkozási kvóta alkalmazása is lassú és nehézkes, aminek eredményeképpen megbomlott az egyensúly, a területhez képest túlszaporodott a medvepopuláció.

A tüntetők kiállnak Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter mellett, támogatják erőfeszítéseit, hogy medveügyben minél gyorsabban határozott megoldás szülessen.

Kérik, hogy vezessék vissza a felelős vadgazdálkodást állományszabályozó beavatkozásokkal, hogy a lakott területeken garázdálkodó medvéket telepítsék át, amennyiben ez nem lehetséges, lőjék ki a problémás egyedeket.

Ugyanakkor, kérik, hogy tegyék lehetővé az azonnali beavatkozást, amikor emberi életek kerülnek veszélybe, hogy a medvekárokat térítse meg az állam, az eddig elhúzódó kifizetéseket gyorsítsa fel.

A tüntetők egyetértenek, hogy a faj védettségét a továbbiakban is biztosítani kell, de ez nem történhet meg az emberi élet ellenében.

Hirdetés