Hirdetés

Felelősen és bátran kell dönteni a medvék esetében

Dr. Ráduly István prefektus „rendkívül nagy előrelépésnek” minősítette, hogy a Tánczos Barna miniszter által kezdeményezett kormányrendelettel a környezetvédelmi minisztérium központi szintről helyi szintre „hozta le” a döntési jogot, ami a beavatkozást illeti. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a beavatkozás – bármilyen eszközzel történő – megakadályozása kihágásnak minősül. Most a polgármestereken a sor, hogy „felelősen, gyorsan és bátran” döntsenek a településre támadó medvék esetében – mondta a prefektus, aki nem hisz abban, hogy az állatok elköltöztetése eredményre vezet.

A környezetvédelmi ügynökség kimutatása értelmében 1670 medve él a megyében. Ezek élettere élettere 450.900 négyzetkilométer kellene hogy legyen. Ez valamivel több, mint Románia, Magyarország és Bulgária teljes területe együttvéve.

A prefektus elmondta: júliusban 71 bejelentés érkezett a 112-es egységes segélyhívószámra medve jelenléte miatt, és öt településről tettek hivatalos bejelentést medvék által okozott kár miatt. 

Hirdetés