Hirdetés

Egyáltalán nem szabadna napozni!

A napozás a nyár és főleg a strandolás velejárója. Vannak, akik télen is megkeresik a lehetőséget, szoláriumba járnak, hogy bőrük barna maradjon. A gyógykozmetikusok szerint ez nemcsak fölösleges, de veszélyes is. A napozást azonban nem kell beszüntetni, csak betartani néhány szabályt. 

Fontos, hogy ha már napozni akarunk, akkor fokozatosan barnuljunk, használjunk naptejet, de magas faktorút, lehetőleg 50-es faktorút és fényvédőt. A gyengébb faktorszámú krémekkel pár percet szabad napon maradni, akinek pedig fehérebb a bőre, anyajegyei vannak, az egyáltalán nem napozhatna erős védelmű tej nélkül. Ugyanakkor az anyajegyekre is vigyázni kell, direkt napfénynek nem szabad kitenni, ha olyan helyen található a testen, akkor javasolt olyan fürdőruha viselése, amely elfedi. Ha erre nincs lehetőség, akkor gyógyszertárakban kapható 100 százalékos faktorú naptejjel kell bekenni, így biztonságban lehetünk. Ezeket a készíteményeket szaküzletben lehet megvásárolni, annak ajánlott, akinek bőrhibája, anyajegye van, illetve kisgyermekek esetében. 

– A legerősebb UVB sugárzás 11 és 15 óra között a legnagyobbk, ekkor vagyunk a legerősebb hatásnak kitéve. Lehetőleg ezt az időszakot ne a szabadban töltsük. Ha mégis, akkor napszemüveggel, napsapkával, vagy kendővel és a megfelelő fényvédő krémekkel óvjuk magunkat és igyunk minél több folyadékot – javasolják a szakemberek.

Hirdetés