Hirdetés

Medvepouláció-menedzsment projekt

Az Európai Alapok Minisztériuma és a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium képviselői támogatási szerződést írtak alá a romániai medvepopuláció menedzsmentjére irányuló országos akcióterv megvalósítására. Európai uniós forrásból 53,5 millió lejt fordítanak a romániai barnamedve-populáció megfigyelésére és egy hosszú távú menedzsment terv elkészítésére.

Ez a projekt fontos összetevője annak az intézkedéscsomagnak, amellyel csökkentjük az ember és a medve közötti találkozások esélyét, emellett pedig hozzájárul ahhoz, hogy a medvét az erdőben, a saját élőhelyén tartsuk” – fogalmazott a tárcavezető. A romániai barnamedve-populáció megőrzésére irányuló országos terv megvalósítását célzó, 2021 júliusa és 2023 decembere között kivitelezett projekt keretében elvégzik a medvepopuláció genetikai megfigyelését és számbeli felmérését, ugyanakkor a háziállatok, a veteményeskertek és más javak védelmére több mint 1000, különböző típusú villanypásztort biztosítanak.

A projekt része továbbá egy 60 hektáros rehabilitációs központ létrehozása a medvék számára a brassói Keresztényhavason (Postăvaru), valamint a lakosság tájékoztatása és érzékenyítése a fenntartható vadgazdálkodással kapcsolatban, különös hangsúlyt fektetve a medvékre.

Hirdetés