Hirdetés

Antal Árpád: mélységesen felháborító és kimondottan aggasztó lett a magyarellenesség gyakorisága és mértéke a romániai lelátókon

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester is kifejezte felháborodását a konstancai meccs alatt a Sepsi OSK játékosait ért idengengyűlölő magatartás miatt. Mint írta, mélységesen felháborító és kimondottan aggasztó lett a magyarellenesség gyakorisága és mértéke a romániai lelátókon. 

– Azt kell mondanom, hogy elszabadult a magyarok ellen irányuló gyűlölet a román stadionokban és azt láttuk, hogy a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) nem lépett fel kellő eréllyel ezen esetek kapcsán. Ezért határozottan felszólítjuk a labdarúgó szövetség vezetőségét, hogy egyrészt szigorítsanak a szabályokon, másrészt ezeket a szabályokat szigorúan tartassák be – írta a városvezető.

A polgármester egyeztetett a Román Labdarúgó Szövetség elnökével, Răzvan Burleanuval, aki elmondta, hogy a szövetségnek a hatályos szabályok szerint kevés mozgástere van, és a kiszabható szankciók a hivatalos mérkőzésmegfigyelő jelentésétől függnek. A hatályos törvények értelmében az FRF csak a klubokra szabhat ki szankciókat, és az egyik megoldás az lenne, ha a törvényt úgy módosítanák, hogy a szurkolókat is büntetni lehessen ilyen rendellenességek esetén, akár a stadionokból való kitiltással.

Ugyanakkor Antal Árpád szerint fontos az is, hogy az UEFA-nak is jelezzék a román futballban uralkodó állapotokat, és felkérjék őket, monitorizálják a román bajnokságot és az UEFA-ra jellemző szigorral lépjenek fel azokkal a klubokkal szemben, melyek szurkolói magyarellenes magatartartást tanúsítanak.

Hirdetés