Hirdetés

A drogfogyasztás nem jelenség Háromszéken, de nőtt az alkholbetegek száma

Enyhe növekedést mutat az alkoholbetegek száma a megyében, drogfogyasztásról pedig, mint jelenség továbbra sem beszélhetünk – tudtuk meg a Kovászna Megyei Drogprevenciós Központ munkatársaitól. Ennek ellenére továbbra is szerveznek különböző kampányokat, amelyekben a veszélyekre figyelmeztetik a fiatalokat. 

Liliana Lazea-Țițeiu a központ felügyelője megkeresésünkre elmondta: a statisztikai adatok szerint, amelyeket a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórháztól kaptak, enyhe növekedést mutat azok száma, akiket túlzott alkoholfogyasztás miatt utaltak be a kórházba az elmúlt években. A növekedést indokolja az is, hogy 2020-ban, a járvány miatt nem regisztráltak ilyen esetet, csak az év első néhány hónapjában. Eszerint, 2020-ban 158 olyan sürgősségi esetet láttak el, amely alkoholproblémához kapcsolódott, idén az első félévben 232 ilyen eset volt.  2020-ban a legidősebb személy, aki túlzott alkoholfogyasztás miatt került kórházba 71 éves volt, míg a legfiatalabb 19, idén a legidősebb beteg 79 éves volt, a legfiatalabb pedig 21.

A Kovászna Megyei Drogprevenciós Központ a járvány alatt is igyekezett figyelni a szenvedélybetegkre, ezért különböző kampányokat szerveztek főként az online térben, de nem csak. A központ munkatársa elmondta: elsősorban a fiatalokat célozzák meg a felvilágosító projektek kapcsán, ezért az iskolák által szervezett Iskola Másként héten szerveztek több találkozót a fiatalkorúakkal. 

Kovászna megyében nem beszélhetünk a droghasználat jelenségéről – mondta  Liliana Lazea-Țițeiu, atipikus esetek azonban itt is vannak, amint az elmúlt időszakban jegyzett rendőrségi adatok is mutatják: több személyt értek tetten, hogy drogok hatása alatt vagy ittas állapotban vezetett. 

Hirdetés