Hirdetés

Alacsony az oltakozási kedv és a szabályokat sem tartják be

Kovászna megyében nagyon alacsony az oltakozási kedv, az oltásra jelentkezők száma az elmúlt hetekben elenyésző volt, és sokan az egészségügyi vagy oktatási szférából sem akarják beoltatni magukat. A megyei kórház vezetősége szerint ez a probléma összetett. Az igaz, hogy a megyei kórház orvosi között az átoltottsági arány 90 százalék fölött van – mondta András Nagy Róbert igazgató, de azt is hozzátette, hogy az oltás kérése személyes döntés. Mint mondta, meg kell érteniük az embereknek az oltás lényegét, azt, hogy annak ellenére is elkaphatják a koronavírust, de megúszhatják azt, hogy intenzív osztályra kerüljenek a betegség súlyossága miatt. Azt is hozzátette: mindenkinek joga van eldönteni, hogy kéri-e az oltást vagy nem, viszont a megelőző korlátozások betartása mindenkinek kötelező, akkor is, ha nem értenek egyet vele. Ennek ellenére az üzletekben vásárlók több mint hetven százaléka nem visel maszkot, a közszállítás autóbuszain senki nem teszi fel a védőmaszkot, így pedig nem lehet megelőzésről beszélni. 

Rosu Mátyás orvosigazgató is hasonlóképpen látja a helyzetet, szerinte az emberek nem bíznak a kormányban, nem bíznak az elöljárókban, azt gondolják, csak a pénzüket, adójukat akarják elvenni és ártani nekik. De ugyanez fordítva is igaz – vélekedik Dr. Rosu, ugyanis az állam sem bízik polgáraiban, ami egyáltalán nem jó. 

A kórház vezetői arra is reflektáltak, hogy eddig sokan azért nem oltatták be magukat, mert azzal érveltek, hogy az orvosok sem teszik. Most viszont a kórház orvosai körében 90 százalékos az átoltottság, a lakosság azonban továbbra sem hajlandó jelentkezni. 

Hirdetés