Hirdetés

Riasztóak a statisztikák, de van megoldás

Riasztó statisztikák, súlyos egészségügyi kockázat, gyerekkori elhízás – ezek mint olyan problémák, melyek jelen vannak társadalmunkban, mégsem veszünk kellőképpen tudomást róla. Október 11-én volt a túlsúly elleni harc világnapja, de ellentétben a más világnapokkal, csak kevesen figyelnek erre a napra és jelentőségére.

A statisztikák nem hazudnak, a legutóbbi túlsúllyal kapcsolatos adatok pedig nem valami biztatóak, Romániában a túlsúllyal élők aránya 62,9 százalék, amivel az első helyre lépett elő az ország az EU tagállamok között, az elhízottaké pedig 10,4 százalék, ami szintén jelentős. Kinda Krisztina Edit táplálkozásszakértő leegyszerűsítette a statisztikákat, mint mondta minden második hazai felnőtt túlsúlyos és minden ötödik gyerek szintén az. 

Kovászna megyében is jelentős a túlsúllyal élő felnőttek és gyermekek száma, bár a számadatok csökkenést mutatnak az elmúlt években. A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adataiból kiderül, az előző években (2016-2018-as statisztikák szerint) közel 1500 személy hunyt el ugyanezen okokból. Az orvosi rendelők jegyzik az elhízott személyek számát is a 2019-ben jegyzett adatok szerint, összesen 4806 kórosan elhízott személy szerepelt az orvosok nyilvántartásában. Ez a megye lakosságának mintegy 2,42 százaléka. Kimutatások szerint bizonyos daganatos megbetegedések kialakulása a túlzott cukor és zsíros ételfogyasztáshoz is köthető – tájékoztatott a Dr. Fogolyán Megyei Kristóf Kórház. 

Hirdetés