Hirdetés

Az életvitel is befolyásolhatja

Évente több mint tízmillióan halnak meg trombózis következtében, többen, mint mint AIDS-ben, mell- és prosztatarákban vagy közlekedési balesetben együttvéve – tették közzé a statisztikát trombózis napján. A trombózis akkor következik be, amikor fokozott a véralvadás, és az erekben vérrögképződés indul.  Az ér lehet bármilyen véna vagy artéria, így előfordulhat mélyvénás trombózis vagy artériás trombózis is esetén.

Ugyanakkor, az életvitel is jelentős szerepet játszik abban, hogy kialakul-e trombózis vagy sem. Az egészségtelen táplálkozás, túlsúly, dohányzás és mozgásszegény életmód mind hozzájárulhat a betegség kialakulásához. 

Dr. Roșu Mátyás, a megyei kórház orvosigazgatója korábban elmondta: fontos tudni, hogy  a koronavírus fertőzés következményeként egymillió betegből 162 ezer esetben alakult ki a trombózis, ami azt jelenti, hogy emiatt is nagyon fontos a Covid 19 elleni oltás beadatása. Hozzátette: Kovászna megyében egyetlen, oltás okozta trombózisos eset sem volt, de számos trombózist láttak Covid 19-cel fertőzött betegek esetében, amikor májtrombózis, tüdőembólia lépett fel. 

Hirdetés