Hirdetés

Kelemen Hunor: nem szokványos, hogy egy demokratikus ország kormányát katona vezesse

Az RMDSZ tudomásul vette, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Nicolae Ciucát javasolja miniszterelnöknek, és kész tárgyalni a kormány megalakításáról, miután az államfő is megnevezte jelöltjét – jelentette ki csütörtökön Kelemen Hunor.

Az államfővel lezajlott egyeztetések után a szövetségi elnök a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, már a délután folyamán találkozni fog a PNL elnökével, Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnökkel. ‘Az a fontos, hogy jövő héten beiktathasson egy teljes jogkörű kormányt a parlament’ – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor közölte, tiszteli Nicolae Ciucă tábornoki múltját és a hadsereg élén elért korábbi teljesítményét, de megjegyezte, a demokratikus országokban nem szokványos az, hogy egy nyugalmazott katona vezesse a kormányt. ‘Vannak tehát fenntartásaink, de ezek nem a kormányfőjelölt személyével kapcsolatosak’ – fogalmazott a politikus.

Az RMDSZ megjegyezte: megérti a PNL-nek azt a szándékát, hogy mielőbb megoldást találjon a jelenlegi helyzetre, de nem hinné, hogy a nyugalmazott tábornok jelölése a miniszterelnöki tisztségre hosszú távú megoldást jelentene.

Kelemen Hunor közölte azt is: a liberálisok mellett várhatóan tárgyalni fognak Nicolae Ciucával is, ha államfő őt bízza meg kormányalakítással, hogy megismerjék a szándékait. Hozzátette, hogy az RMDSZ várhatóan még a nap folyamán eldönti, milyen álláspontot fog képviselni ezeken a találkozókon.

Hirdetés