Hirdetés

Érdemes kémlelni az eget

Számos, többek között a Holdhoz köthető égi jelenségnek lehetünk tanúi november második felében, ha hosszan kémleljük az eget.  November 17-én és 18-án a Leonidák meteorraját követhetjük, és bár a telihold rontja az élményt, óránként 5-6 meteort mégis lehet majd látni. Most csak néhány gyors meteort lehet majd látni, jelentősebb aktivitás majd csak 2031-ben figyelhető meg, igazi nagy kitörésre viszont csak 2099-ben kerül sor. Ugyanakkor novemberben telihold is van, ami napnyugta után, tiszta idő esetén látványos esemény lesz.

Mindezek mellett, a Csuri néven ismert üstökös november elején ismét napközelben járt, a Naptól jelenleg attól már távolodik, de Földhöz november közepén kerül a legközelebb, így a megfigyelésére jó lehetőségeink vannak. Hosszú ideig ez a legnagyobb földközelsége az üstökösnek, 61 millió kilométer a legkisebb távolsága tőlünk. Az üstökös halvány, szabad szemmel nem látható, +10 magnitúdó körüli a fényessége, de már egy jobb binokulár vagy kistávcső is segítséget adhat a megpillantásához – tájékoztat a National Geographic oldal.

Végül, szintén  látványos jelenség, hogy  a hónap második felében fölöttünk jár a Nemzetközi Űrállomás és jól megfigyelhető átvonulásai lesznek a kora esti órákban. Az átvonulások még december elején is folytatódnak majd.

Hirdetés