Hirdetés

Koraszülött babák napja

November 17 a koraszülött gyermekek világnapja, célja, hogy a közvélemény figyelmét a koraszülöttek egyre növekvő számára, illetve az ezzel járó komplikációkra irányítsa.

A 37. hét előtt világra jövő kisbabák fokozott eséllyel küzdenek majd valamiféle betegséggel, mint a többi gyerek: ez a 28 hét eltelte előtt születő gyerekek esetében még súlyosabb gondokat okozhat, köztük súlyos szervi működési zavarokkal, hiányokkal. A koraszülöttek rendszerint elhúzódó kezelésre szorulnak, így a neonatológiai részlegre hárul a felelősség, hogy szeretetteljes gondozásuk mellett a kicsik bepótolják azt a fejlődést, amely nem mehetett az édesanyjuk testén belül végre.

Az idei év kezdete óta a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban összesen 71 koraszülöttet segítettek világra, az elmúlt évek átlaga ezen a téren 84.  Sajnos Románia Európán belül utolsó helyen van ezen a téren: az európai átlaghoz képest nálunk 2,4-szer több a koraszülöttek száma. A statisztikák szomorú következtetésekre adnak okot: 20 000 koraszülöttből nagyjából fele, azaz 10 000 életét veszíti.

A megelőzés rendszeres szülész-nőgyógyászati vizsgálatokon át, egészen a magzatra irányuló megfelelő odafigyelésig komoly társadalmi kihívást jelent, hiszen a megoldás több pilléren nyugszik: az átfogó orvosi szolgáltatások, a családon belüli odafigyelés, illetve a civil társadalom támogatása mind-mind szükségesek a magzat egészségéhez.

Hirdetés