Hirdetés

Rendkívüli műtét, nagy elismerés

Úttörő multidiszciplináris sebészeti beavatkozást hajtottak végre a  Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban, amely által az egészségügyi intézmény bejutott a  Romanian Healthcare Awards 2021 verseny döntősei közé. A siker mögött rendkívül összetett és ritkán alkalmazott eljárás rejtőzik, amit még a nyáron hajtottak végre a megyei kórházban. A bonyolult műtétet, amivel az orvoscsoport bekerült a döntőbe, még augusztusban hajtották végre egy 43 éves uzoni páciensen, akinek az állkapcsán rosszindulatú daganat alakult ki, amelyet csak a csonttal együtt lehetett eltávolítani – ezt, a rekonstrukciós beavatkozás során, egy speciálisan a beteg számára készített titánium implantátummal pótolták.Romániában mindössze egy-két egyetemi központ van, ahol hasonló beavatkozásokat végeznek a fej-nyaki patológiában.

Egy ilyen maratoni léptékű orvosi beavatkozás akár 8-10 órát is igénybe vehet. Két csapat párhuzamosan operál a donor és a recipiens területen, a műtétek hossza miatt időnként váltják az orvosok egymást. Dr. Fábián Zoltán megköszönte minden orvosnak a munkáját, aki közreműködött a műtét sikerében.  Dr. Barabás Márta orr-fül-gégész szakorvos szintén részt vett a sajtóértekezleten és elmondta: a feji-nyaki rosszindulatú daganatok esetszámai növekvőben vannak országos szinten, de Kovászna megyében is. A kórházban jegyzett rosszindulatú daganatok közül a harmadik a rangsorban, évente mintegy 50-60 új esetet jegyeznek, azaz hetente egyet. Ugyanakkor, az incidencia nő, az érintett korosztály pedig csökken, egyre fiatalabb személyeket is diagnosztizálnak ezzel a daganatos megbetegedéssel.

Az orvos szerint rizikófaktort jelent a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás, valamint a HPV-hez köthető daganatok megjelenése is. Kezeletlenül hagyva ezek a megbetegedések az életminőség jelentős romlásához vezetnek. 

Hirdetés