Hirdetés

A maszkok és vitaminok fogytak leginkább

A koronavírus árnyékában telt a 2021-es év is, így a lakosság nagy része olyan készítményeket, eszközöket vásárolt a gyógyszertárakban, amelyekkel megelőzhető a járvány. A maszkokat, főleg a sebészi maszkokat és az FPP típusú maszkokat vásárolták legtöbben, ezek ára tavaly csökkent, 2020-hoz képest. Ami a vény nélkül kapható gyógykészítményeket illeti, tavaly vitaminokból vásároltak többet, főleg C vitamint, illetve D- és B- vitamin komplexumokat. Amikor nőttek az esetszámok, nőtt a vitamineladás is – mondta a Covaci Andrea gyógyszerész, de az év más napjain is sokat adtak el ezekből a táplálékkiegészítőkből.

Ugyanakkor, sokan kerestek felső-légúti megbetegdésre gyógyszereket, különböző köhögés elleni szirupokat, Paracetamol alapú gyógyszereket, illetve náthás tünetek enyhítésére torok-gyógyszereket, cukorkákat. Ez nem feltétlenül függ össze a koronavírussal, de előfordult olyan, hogy valaki az interneten olvasta, hogy a Paracetamol vagy Coldrex gyógyítja a koronavírust, de az illetőt elküldték inkább tesztelésre. A gyógyszerész szerint az elmúlt hónapokban veszélyessé vált az úgynevezett weborvoslás, amikor az emberek interneten tájékozódtak a különböző betegségekről, majd receptköteles gyógyszereket akartak vásárolni, ahelyett, hogy szakorvoshoz mentek volna.

Covaci Andrea egyetért a megyei kórház vezetőségével és felhívja a figyelmet, hogy, ha baj van, orvoshoz kell menni, mert a Google még nem gyógyított meg senkit. Tesztekre a gyógyszertárakban is volt igény, az iskolakezdéskor, illetve a nyári vakáció után ugrott meg ezeknek az eladási száma, amikor sokan jöttek haza külföldi nyaralásból és úgy érezték fontos egy teszt elvégzése. Érdekességre is felhívta a figyelmet a gyógyszerész, ugyanis tavaly és már tavalyelőtt is megnőtt azoknak a száma, akik különböző táplálékkiegészítőket kerestek, főleg olyat, aminek zsírégető, fogyasztó hatása van.

A szakember úgy véli, a karantén és a home office miatt sokan nem mozogtak eleget, hízni kezdtek és így akarták elejét venni az elhízásnak. A patikákban kaphatóak különböző tabletták és teakészítmények, de ezek szedése önmagában nem elegendő, nagyon fontos a kiegyensúlyozott diéta és a mozgás is – figyelmeztet a gyógyszerész. 

Hirdetés