Hirdetés

Túl sokat ettünk az ünnepek alatt

Statisztikák szerint az ünnepek alatt elfogyasztott ételmennyiség naponta elérheti az 5-6000 kalóriát is, ami átlagosan 4-5 kilogramm hízáshoz is vezethet. Ez önmagában nem tűnik soknak, de, ha azt számítjuk, hogy egy személy átlagosan 1-1,5 kilogrammot hízik évente, ez tíz év alatt már jelentős túlsúlyt eredményez.

Dietetikusok szerint, azoknál fordul elő, hogy túl sokat esznek az ünnepek alatt, akik egyébként sem étkeznek tudatosan.Ünnepek után ugyanakkor megnő azoknak a száma, akik életmódváltásba kezdenének, de a kitartás nagyon alacsony, tíz személyből, aki fogyni szeretne vagy többet mozogni, egy tart ki az elhatározása mellett. Változtatni nem könnyű – mondja a dietetikus, de a hízás nem törvényszerű és meg lehet állítani, vissza lehet fordítani. Elsősorban elhatározásra és önuralomra van szükség, de semmiképp nem szabad drasztikus diétákat, egyoldalú táplálkozási szokásokat alkalmazni, mert az többet árt, mint használ. Fontos egyénenként megmérni, hogy mennyi az ideális testsúly, mert ez minden ember esetében más és más, aztán szakember segítségét kérni az egészséges étrend, esetleg diéta kialakításához.

A fogyáshoz úgy kell kialakítani az étrendet, hogy megtörténjen a testsúlycsökkenés, de a személy egészséges maradjon és főleg ne legyen éhes.  Az igazán jelentős jótékony egészségügyi hatások érdekében azt kell elérni, hogy a testsúlyunk az egészséges testtömegindex tartományon belül legyen (18,5–25 kg/m2 BMI), mert ezzel számos betegség kockázata is csökken – mondta a dietetikus.

Hirdetés