Hirdetés

Veszélyes lehet a hideg az idősekre

A nagy hidegben, számos egészségügyi kockázat léphet fel, ami főként az idős embereket érinti: megnövekszik a szívroham, stroke, tüdőgyulladás és nagy hideg esetén akár a kihűlés előfordulásának esélye is.

Az orvosok figyelmeztetése szerint, mivel az idősebbek szervezete könnyeben veszít a testhőmérsékletből, és nem mindig érzékeli megfelelően a hideget, ezért ők jobban ki vannak téve a kihűlés kockázatának. Ennek jelei a hideg végtagok, felduzzadt arc, beszédképtelenség, zavarodottság, remegés, a kihűlés pedig nemcsak az utcán, de otthon is bekövetkezhet, ha nincs megfelelően kifűtve a lakás. 

A kihűlés mellett megnő a szívinfarktus és stroke kockázata is, utóbbinál pedig a legfontosabb az időfaktor, hiszen a kezelésben minden perc számít. Nagyon fontos a beteget monitorizálni, ismerni a tüneteket, amelyre az orvostudomány egy mozaikszót is alkalmaz: FAST (Face, Arm, Speach, Time). A betűk arra utalnak, hogy először a beteg arcizmai állnak le, nem tud mosolyogni, továbbá nem tudja mozgatni végtagjait, nehezére esik a beszéd – ezek a legfőbb tünetek, a T betű pedig az időfaktort jelzi, hogy azonnal hívni kell a 112-es számot.

  Ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek az időseket érintő megbetegedéek a nagy hidegben, fontos, hogy fokozottan figyeljünk rájuk, látogassuk őket, állítsuk be a fűtést megfelelő hőfokra, ha valaki mozgásképtelen, akkor keressünk mellé házi ápolót, aki meleg ételt főz és vigyáz az idős, beteg személyre javasolják az orvosok. 

Hirdetés