Hirdetés

A családorvosok is tesztelhetnek

A jövőben Covid-teszteket is végezhetnek a családorvosok, amellett, hogy koronavírus elleni oltást adnak pácienseik kérésre. A sürgősségi rendelet értelmében finanszírozást is kapnak erre az orvosok, illetve bárki jelentkezhet tesztelésre, akkor is, ha nincs egészségbiztosítása.  A családorvosok eddig figyelemmel követték a koronavírusos betegek állapotát, illetve a pácienseik kérésre oltást is beadtak, a jövőben viszont tesztet is végezhetnek a rendelőben. A családorvosok tesztenként 50 lejes finanszírozást kapnak, ebben benne van minden költség, és ők kell megvásárolják a teszteket és a szükséges védőfelszerelést is.

Az egészségbiztosítási pénztárak már megkapta ennek a szolgáltatásnak a finanszírozására a célirányos összeget. A pácienseken, akik a rendelőkben jelentkeznek, ingyen végzik el a tesztelést, amennyiben úgy érzik, koronavírusos tüneteik vannak. Az eredményeket a Corona Forms platformba vezetik be az orvosok, ehhez hozzáférnek a közegészségügyi hatóság munkatársai is.  A családorvosok azokat is tesztelhetik, akik nem tartoznak a pácienseik listájához, illetve az egészségbiztosítással nem rendelkezők is jogosultak az ingyenes tesztre, amelynek az elvégzéséhez az egészségügyi kártyára sincs szükség. A tesztek száma nem korlátozott, az egyetlen feltétel az, hogy egy páciens esetében legalább 48 órának el kell telnie két ingyenes vizsgálat között.

Azoknak a családorvosoknak a listáját, akik részt vesznek a tesztelésben, közlik az egészségbiztosítási pénztár honlapján. A háromszéki pénztár oldalán egyelőre az oltást végző orvosok listája látható, összesen 34 vidéki és városi orvos vállalta ezt a feladatot. 

Hirdetés