Hirdetés

Egészségtelen életmód és szűrések elhanyagolása jellemző a lakosságra Háromszéken is

Újabb negatív statisztikában jár élen Románia, ugyanis az EU-s átlagnál kétszer többen halnak meg kezelhető vagy megelőzhető okok miatt. A gond az, hogy az emberek többsége nem jár szűrővizsgálatra és nem folytat egészséges életmódot sem. 

A statisztika szerint Romániában 100 ezer lakosra 210 olyan haláleset jut, amelynek az okai kezelhetők lettek volna, ugyanakkor az EU-s átlag 92. Ami a megelőzhető halálozási okokat illeti, ebben  sem jobbak a romániai adatok: 100 ezer lakosra 306 ilyen haláleset jut, miközben az EU-s átlag 160.

A statisztikai adatok szerint Romániában naponta legalább 150 rákbeteg hal meg, és évente több mint 80 ezer új beteget regisztrálnak. Kovászna megyében öt évvel ezelőtt összesen 495 új rákos megbetegedést jegyeztek, az elmúlt években pedig már mintegy 1000 esetet. Ami a rákbetegségek gyakoriságát illeti, Kovászna megyében a nőket a mellrák, a férfiakat pedig a végbélrák fenyegeti leginkább, az új esetek száma évről évre nő, de ez azt is jelenti, hogy korai stádiumban fedeznek fel betegséget.

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház tavalyi nyilvántartásában közel 8000 páciens van megfigyelés alatt, ami azt jelenti, hogy korábban rákbetegek voltak, de állapotuk, életük alakulását tovább figyelik. Kezelés alatt mintegy 2600 páciens van, évente 1000 új esetet diagnosztizálnak. Dr. Hajdú Károly Adrian onkológus főorvos többször is a szűrővizsgálatokra hívta fel a figyelmet, mint mondta, mindenkinek javasolt évente legalább egyszer alapos orvosi vizsgálatnak, vérvizsgálatnak alávetni magát, annak érdekében, hogy ha bármilyen gond van, idejében felfedezzék és kezelni tudják. 

Hirdetés