Hirdetés

Ki a felelős, ha eltörött a cső?

Egy január végi, sepsiszentgyörgyi, igencsak látványos csőszakadás okán, a közösségi médiában merült fel a kérdés: kit kell ilyen esetben értesíteni, ki kell fizesse a javítást, ki fizeti ki az elfolyt vizet?Mindegy, hogy hol történik a baj, az utcán a, az aszfaltburkolat alatt, vagy éppen a tömbházban, az első teendő, hogy a vízóra után csapot el kell zárni – a veszteség és a keletkező kár minimalizálása érdekében.

A teljesen logikusnak tűnő lépés, azonban nem minden esetben oldható meg: nehéz elérni a vízórát, vagy olyan helyen van, amely nem a tömbházhoz tartozik, vagy a csap beragadt és nem lehet elzárni: lehet jelezni a Közüzemek Rt. diszpécserszolgálatának.  A diszpécser számai a következők: 074432604, illetve 0276315393 – mindkét szám megtalálható a szolgálató honlapjának felső sarkában, apacov.ro címre kattintva.

A javítások költsége és a keletkezett veszteség fedezése is a vízórától függ: ha a lakásban történik a baj, egyértelműen a lakó/tulajdonos lesz, aki fizetni fog. Ha a kár olyan, hogy nem egy, hanem több lakót is érint, akkor a lakótársulás, illetve a lépcsőház költsége a javítás, a lépcsőházi fővízóra után keletkezett veszteség is őket terheli. (Minden tömbház előtt van vízóra, amely sokkal precízebb, mint az otthoni, költségelosztó órák: az előbbi mérése mindig többet nyom a latba.) A közösségi médiában, a sepsiszentgyörgyi eset kapcsán hangot kaptak olyan kijelentések is, hogy a 110-es vezetékből nagy mennyiségben elfolyt vizet is a környéken lakó emberek kell majd kifizessék: ez természetesen nem így van.

A vízórák előtt keletkező veszteség a szolgáltató költsége: így a Sepsiszentgyörgyön keletkezett csőtörés költségei is a Közüzemeket terheli. Ha a lakóknak mégis megjelenik a vízszámláján veszteség, az, mint minden esetben, a tömbházi főóra és a költségelosztó, otthoni órák közti különbséget tükrözi.

Hirdetés