Hirdetés

A mentális egészség prioritás

A mentális egészség prioritás – ezzel a címmel szervezett kampányt a Kovászna Megyei Közegészségügyi Hatóság, amelyre két év járványidőszak után igencsak nagy szükség van. Szakemberek szerint a mentális zavarok előfordulási aránya nőtt az elmúlt években, főként az idősebb személyek körében. A megyei közegészségügy tájékoztatása szerint, a 60 év felettiek több mint 20 százaléka szenved mentális vagy neurológiai zavarban, a 60 év feletti személyek fogyatékosságainak 6,6%-a pedig mentális és neurológiai zavaroknak tulajdonítható. Ebben a korcsoportban a leggyakoribb mentális és neurológiai zavar, a demencia és a depresszió, az  idős lakosság mintegy 5%-át, illetve 7%-át érinti. A szorongásos zavarok az idős lakosság 3,8%-át érintik, a szerhasználati problémák csaknem 1%-át érintik, és az önártalom okozta halálesetek mintegy negyede a 60 éves vagy annál idősebb korosztályhoz tartozik. Az idősek kábítószer-, gyógyszerhasználatával kapcsolatos problémákat gyakran figyelmen kívül hagyják vagy rosszul diagnosztizálják.

A COVID-19 világjárvány nagy hatással volt az idősekre, akiknél nagyobb a kockázata a betegség súlyosabb tüneteinek kialakulásának és magasabb az elhalálozási arány. Ez a megnövekedett kockázat részben az immunrendszer életkorral összefüggő változásainak köszönhető, amelyek megnehezítik a fertőzésekkel szembeni küzdelmet. Ugyanakkor, az időseknek más egészségügyi problémáik is vannak, főleg szívérrendszeri és agyi-érrendszeri betegségek, daganatos megbetegedések, amelyek még nehezebbé teszik az új vírus elleni küzdelmet.

A felmérések szerint, a stressz, a gazdasági és szociális nehézségek, a hatóságok által a vírus terjedésének megelőzése és visszaszorítása érdekében elrendelt elszigeteltség befolyásolja a mentális egészséget, súlyosbítva a meglévő olyan neurológiai és mentális zavarokat, mint a depresszió, szorongás, kognitív hanyatlás. 

Hirdetés