Hirdetés

Már áprilisban elkezdődhetnek a tünetek

A  tavasz beköszöntével, akár már áprilisban is elkezdődhet a szénanátha, ami az allergiások számára egyet jelent a begyulladt szemekkel, a torokkaparással és a köhögéssel. Az érintettek számára a május a legveszélyesebb hónap, a szakorvosok szerint, azonban kezelhető a tünetegyüttes. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy  ezek a tünetegyüttesek idővel súlyosbodnak, állandósult légúti szűkületet okozhatnak és 100 allergiás szénanáthában szenvedő emberből kezeletlenül,  pár éven belül 50 ember nagy valószínűséggel asztmás lesz. 

Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis több kezelési módszer is létezik. Egyik a tüneti terápia, ez antihisztamin-tabletta, különböző orrspray, esetleg szemcsepp használatát jelenti. Ezeket a készítményeket akkor kell elkezdeni használni, amikor a parlagfű pollenek megjelennek a levegőben.

Ha azonban nem tüneti, hanem tartós kezelést szeretnénk parlagfű-allergia ellen, akkor még ebben a hónapban szükséges allergén immunterápiás kezelést végző allergológust felkeresni. Az allergén immunterápia az immunrendszer működését képes úgy áthangolni, hogy az allergén jelenléte ne okozzon tüneteket.

Háromszéken az elmúlt két évben több mint száz páciens részesült immunoterápiás kezelésben, a sajnálatos pedig az, hogy Európa szinten jelenleg mintegy  150 millióan élnek valamilyen allergiával, ebből 100 millióan pedig szénanáthában szenvednek.  A már kialakult asztma viszont nem gyógyítható, de számos módszer létezik a tünetek enyhítésére, egy egészséges és aktív életvitel fenntartására. 

Hirdetés