Hirdetés

Ki lehet donor és ki kaphat szervet?

Marosvásárhelyen ültették be azt a szívet, amelyet szombaton távolítottak el egy donortól Sepsiszentgyörgyön. A donornál sajnálatos módon agyhalált állapítottak meg: a mája, mindkét veséje, szíve és csontjai segítik majd mások felépülését. A szervdonáció azonban bonyolult folyamat és bár azonnal kell cselekedni, a különböző eljárások és műtétek sok időt és csapatmunkát igényelnek.

András Nagy Róbert a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház igazgatója a témával kapcsolatban elmondta: bárki lehet donor, aki nagykorú, képességeinek tudatában van és úgy dönt, halála esetén eltávolíthatják szerveit. Amennyiben nem rendelkezik erről, úgy a család dönt. Az agyhalál és az orvosi gépekről való lekapcsolás folyamata azonban nem egyszerű, számos orvosi vizsgálattal monitorizálják a páciens állapotát, neurológiai és intenzív terápiás orvosokból álló csapat állapítja meg, hogy beállt az agyhalál, és ezt követően jelentik az országos transzplantációs ügynökségnek, majd megvizsgálják a szerveket, hogy alkalmasak-e a beültetésre. Ezt követően az országos ügynökség dönt arról, hogy hová kerülnek a szervek, de minden donor esetében – aki életében nem rendelkezett erről – kérni kell a család beleegyezését minden egyes szerv felhasználására. A szervek felhasználása is esetfüggő, előfordulhat, hogy  az elhunyt személynek csak bizonyos szerveit tudják beültetni, különböző betegségek miatt.

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház az emberi szervek begyűjtésére 2014-ben szerezte meg az Egészségügyi Minisztérium akkreditációját az Országos Transzplantációs Ügynökségen (ANT) keresztül – az első beavatkozásra még abban az évben sor került. Azóta 5-6 alkalommal végeztek szerveltávolítást a kórházban, szívet most hétvégén először operáltak ki. A műtét során négy csapat, mintegy 16 orvos dolgozott, a szervet pedig már aznap beültették Marosvásárhelyen. 

Hirdetés